Özellikle facebook’un patlamasından sonra hem Türkiye’de hem dünyada benzer yapılarda sanal sosyal mecralar inşa edilmeye başlanıldı. “İlkokul arkadaşınızı bulun”, “İş ağınızı geliştirin”, “140 karaktere dünyaları sığdırın”, “Fotoğraflarınızı bir araya toplayın” gibi tanıtımlarla karşımıza gelerek yükselişe geçmiş ya da geçememişlerdi. Yeni ortaya çıkan bizimsokak.com’u inceleyeceğiz. Onlar ise “Biz, sadece sizin semtiniz ve komşuluğunuz üzerine odaklanıyoruz” diyorlar. Bakalım gerçekten nelerle ilgileniyorlar, ne yapıyorlar ya da neler yapabilirler…
BizimSokak.com LogoÖncelikle bilmeyenler varsa şunu bilmelisiniz ki sanal sosyal mecralarda tamamen ücretsiz neredeyse hiçbir sistem bulunmuyor. Facebook, Twitter başta olmak üzere sizden nakit almayan milyon dolarlık şirketler bu büyümeyi üzerimizden yaptıkları reklamlarla ve bilgimizin satışlarıyla elde etmekteler. Bu durum bir çoğumuzu rahatsız edebilir belki ancak bu sistemin olumsuz sayılamayacak kadar çok yanı olduğu gibi olumlu yanları da var. Günümüzde sosyal medya hesabınızın kapanması hem iş ilişkilerinizin, hem de arkadaşlık-ailevi ilişkilerinizin aksamasına neden olabilir bir konuma geliyor. Şimdi bana yanlışlıkla arkadaşını facebook‘tan sildiği için 4 ay birbiriyle konuşmayan dostun hikayesini anlattırmayın. Aynı şekilde, ilişkileri biten ancak sosyal mecralarda arkadaşlığı iptal etmemiş ya da takibi bırakmamışlarsa onlar iki güne barışma ihtimali olan kişilerdir herkesçe. Sosyal Medya’nın insan hayatına bu kadar etki ettiği ve vazgeçilemez olduğu bir dönemde bizlerin yapacağı en doğru şey de mümkün olan en doğru şekilde bu sistemleri kullanmak olacaktır.
Her şeyden önce belirtmeliyim ki bu sistem henüz beta. Yani şu an bahsedeceğim olumlu/olumsuz yönler her an değiştirilebilinir. Temennimiz elbette mümkün olduğunca insanların doğru iletişime geçebileceği platformların artması yönünde.
Bizim Sokak Üye GirişDemin dediğim gibi, bu mecradaki ana mantık lokal çalışması ve insanların kendi çevresinde olup bitenlerden haberdar olması gibi görünüyor. Siteye üyelik facebook ya da twitter üzerinden api ile yada klasik yöntem e-posta ile üyeliği gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca Kurumsal Üyelik adı altında eğer bir şirketiniz ya da markanız varsa üyeliğinizi buradan oluşturarak lokal bilinilirliğinizin artması konusunda faydalanabilirsiniz. Bir ücret talep edilmiyor, ancak kesinlikle ücretsiz kalacağı konusunda bir bilgi mevcut değil.
Bizim Sokak Yer SeçimiBÖLGELERİNİZİ TAKİP EDİN
Öncelikle sistem yer takibi yaptırtmadan bırakmıyor. Yaşadığınız mahalleyi, ilgilendiğiniz ya da çok sık gittiğiniz yerleri takip ederek sisteme uyum başlıyor.
Bu aşamada mahallelerinizi isim yazarak ya da posta kodunuzla bulabilirsiniz. Bu bölgeler size hemen yan tarafta google maps aracılığıyla işaretlenmiş alanlar olarak gösteriliyor ve tabi ki görsellik insanlar için önemli bir faktör.
Karşımıza çıkan ilk sorun doğruluk oluyor. Son dönemde değiştirilen mahalle ve ilçe sınırları nedeniyle olsa gerek, haritayı çok fazla kurcalamama rağmen 4-5 yanlış bölgeyle karşılaştım. Posta kodu 34080 olan Fatih Akşemseddin Mahallesi, Eyüp’teki Akşemsettin Mahallesiyle karıştırılmış mesela. Eyüp Akşemsettin Mahallesi 34070, Fatih Akşemseddin Mahallesi 34080 posta kodlarına sahip. Her ikisi ayrı ayrı içerikteyer almasına rağmen haritada Eyüpteki mahalleyi gösteriyor.
Mahalle dışında yerleri aradığınız zaman ise ya herhangi bir sonuç bulamıyor ya da içerisinde o terimin geçtiği bir mahalle varsa oraya yönlendiriyor. Geliştirilmesi gerekli.
Eğer İstanbul’da oturmuyorsanız da şimdilik bu siteyle işiniz olamaz, çünkü henüz sadece İstanbul içine içerik hizmeti sağlıyor. Yakında tüm Türkiye’ye hizmet vereceklerini belirtiyorlar. Haritaların ve mahallelerin tek tek işaretlenmesi elbette zaman alan bir çalışma. Ancak şimdilik kendilerine bir dezavantaj sağlıyor.
Bizim Sokak İlgi NoktasıİLGİ NOKTALARI
Bulunduğumuz ya da ilgili olduğumuz alanların detay sayfasına girdiğimizde (örnek olarak Taksim’i meydana alalım) bölgeyle alakalı bir döküm karşımıza çıkıyor.
1- Menü çok aktif kullanılabilir durumda değil. Filtreyi “Kamu Haberleri”, “Komşularından”, “Web Sitelerinden”(geneli haber içerikli) ve “Foursquare” olarak sıralamışlar. Burada “Bu gerçekten işime yarar” diyebileceğim bir yapıyı sunmadı.
Bu bölümü daha net inceleyebilmek için sunduğuna bakmamız gerekli;
Bizim Sokak Haber- Haberleri filtrelediğimiz zaman ya da herhangi bir haber akışını okumak istediğimizde karşımıza kelime yığını çıkıyor. Kelime yığını, çünkü tam olarak neyin ne olduğunu, kimin yazdığını anlayamıyorsunuz. Yazının altında tarihi ve haber ajansı bilgisi var ancak bu içerikler bana güven veremedi. Asıl amaçlanan “BizimSokak’tan bir bakayım Fatih’te neler oluyormuş” diyebileceğimi bu açıdan hiç sanmıyorum.
Kamu haberlerini de acaba belediye tarafından bir görevli mi giriyor yoksa site yönetiminden birileri mi kopyala yapıştır yapıyor bilemiyorum. Mesela ben bu haberleri neden fatih.gov.tr ‘den okumamalıyım da bizimsokak‘tan okumalıyım bunu bilemiyorum. Bir ara “acaba belediyeler bu siteyi insanları bir araya toplamak için mi yapmışlar” diye düşündürmedi de değil. Sadece yazıdan oluşan hakkımızda, sss vs. sayfalarından öğrendiğim kadarıyla BizimSokak LTD ŞTİ‘ye ait bir internet sitesiymiş.
SONU GELMEYEN SAYFALAR
İçerik akışının sağlandığı sayfalarda sitenin footer’ına ulaşmak mümkün değil. Yeniden eskiye giden akış mevcut ve alışkın olduğumuz “daha eski gönderiler” linkinin olmaması bizlere bunun olmazsa olmaz bir ayrıntı olduğunu hatırlatıyor.
Hazır konumuz içerik kısmına gelmişken, demin demiştim; içeriğin hazırlanıp sunulması konusunda sanıyorum rss kullanmamışlar. Kullanmışlarsa da ben anlayamadım. Eğer kullanmadılarsa bu büyük bir sıkıntı olarak karşılarına çıkacaktır. Şu anda İstanbul’da 39 ilçe, 782 mahalle varmış. Her mahalle haftada 1 duyuru yapsa günde ortalama 112 yerel haber girmeleri gerekir. Bu sadece kamu kısmıydı. Ayrıca bu bölgelerde spor etkinlikleridir, olan olaylardır vs derken bu sayı gün bazında en az 7′ye katlanır. Yani bir haber merkezi gibi sadece içerik girmeleri için çalışan gücüne ihtiyaçları var. Fark ettiyseniz henüz 81 ili söz konusu dahi etmedim.
Onun yerine her belediyeye bir hesap tanımlayıp ilgili haberlerini girmeleri istenebilir (ki belediyeler bu işe ne derecede sıcak bakarlar bilemeyiz). Haberler konusunda da sitenin içerik yöneticileri bulunsa ve insanların girdiği haberleri denetleseler hem iş yükünden kaçacakları gibi daha sıcak bir paylaşımı gerçekleştirebilecekerine inanıyorum. Galatasaray-Fenerbahçe maçının sosyal medya’da patlama yaptığını ben zaten haber sitelerinden takip edebiliyorum. Eminim insanlar da öyle yapıyorlardır. Çalışanlarını zaten okudukları haberi tekrar önlerine çıkarmak yerine hem kendilerinden haber çıkarmalarına olanak sağlamış olurlar, hem de başkalarının yapmadığını yapmak konusunda bir adım atmış olurlar.
2- Ekran görüntüsündeki ikinci bölümde “İlanlar”, “Etkinlikler”, “Bölgenle alakalı bir şey yazmaya teşvik aracı”, “Bölge bilgi kutucuğu” ve bölgenin harita üzerinde işaretli gösterimi mevcut. Bir göz atalım;
Bizim Sokak SatışİLAN
Açıkçası beni etkileyen en önemli nokta bu kısımdı. Sitenin bölgesel olarak insanları içerisine çekme amacı ve potansiyeli var ve işin içerisinde bir de ilan bölümü mevcut. Bu alanı kullanma mantığı tam olarak: “Sizin x yerinde bir dükkanınız ya da hizmetiniz varsa, bu hizmeti ya da ürünleri buraya girin ve insanları çekin”. Çünkü ürünleri satın alma gibi herhangi bir seçenek yok. Ürün detaylarıyla alakalı da ürünü giren kişi açıklama bölümüne ne yazarsa o kadarına erişebiliyorsunuz.
Elbette ki en büyük dezavantajı oluşturduğunuz ilanı düzeltme imkanının size verilmemesi. Yani, ben bir ürün girişi gerçekleştirdiğim zaman bunun kesinlikle doğru olması gerekli. Aksi hâlde düzeltme, fiyatı güncelleme ya da herhangi başka bir eylem henüz mümkün değil. Nerede satıldığını açıkça yazmışlarsa veya iletişim bilgilerini eklemişlerse gider alırsınız, onun haricinde bir kontrol mekanizması site dahilinde mevcut değil.
Bu arada ilanlarınızın girişini henüz ücretsiz bir şekilde rahatça yapabiliyorsunuz.
İlanı mutlaka bir bölgeye eklemelisiniz. Eğer o bölgeyi takip etmiyorsanız ya da dahilinde değilseniz o bölge için ilan veremiyorsunuz. Bu çok iyi bir şey. Bu sayede her bölgeye aynı anda gerekli gereksiz ilanlar, etkinlikler ya da mesajlar paylaşılmamış olacak, ve dolayısıyla insanlar daha keskin doğruya ulaşabilecekler.
İlan girişi yapacağınız zaman sizden ürünün fiyatını, daha sonra de eğer indirime gidecekseniz indirimli fiyatını fırsat olarak giriyorsunuz ve kendisi indirim yüzdesini satış ekranına yansıtıyor. Bu özellik, sizin o bölgede olan dükkanınıza internet üzerinden daha kolay potansiyel müşterilerinize ulaşma imkânı demektir.
Bizim Sokak EtkinlikETKİNLİK
“Orada neler oluyor?” diye sorduğumuz zaman tabi ki olmazsa olmazlardan bir tanesi de etkinlikler. Örnek olsun diye hemen biletix’ten Taksim Meydanında gerçekleştirilecek bir etkinlik buldum ve girişini yaptım.
Artı ve eksi yanları İlanlar sayfasıyla hemen hemen aynı. İçerik yine değiştirilmiyor, yine içeriğe erişim bilgilerini ya da detayları girmezseniz sıkıntıların doğma ihtimali var, yine kontrolden geçmeden höd diye yayınlanıyor, yine ücretsiz…
Bizim Sokak GörsellerDIŞARI BAĞLILIK
Sistem foursquare üzerinden bölgelerin ya da mekanların fotoğraflarını site içerisine çekiyor. Yani şimdilik çektiğiniz herhangi bir fotoğrafı direkt olarak yayınlayamayacaksınız(site üzerinden mesaj atabileceğiniz kısımdan görsel yüklemeniz mümkün). Fotoğrafı görüntülemek istediğiniz zaman foursquare‘in web sitesine gidiyor. Oradan “Arkadaşlar nereye gitmiş”, “Aaa bu da neymiş” derken Arif’in Manchester’a attığı golü ararken kim bilir daha nerelere gitme imkanını size sunuyor ve kullanıcıyı bizimsokak‘tan uzaklaştırıyor.
ÖZET
Profil sayfasından vs. bahsedecektim daha ancak site henüz en başta da bahsettiğim gibi beta. Yani biraz zamana ihtiyacı var, üzerinde çalışılması gerekli. Sürekli geliştirilmesi gereken yanlarından bahsederken ben rahatsız oldum. Biraz fırsat verelim. BizimSokak.com’un mantığına baktığım zaman gerçekten sevdim, çekici bir yanı var. Ancak üzerinde çok çalışılmalı.
Oluşum mantığı, mahalledekilerin birbirinden haberdar olma ve iletişime geçmeye müsait bir alan olması, sistemin en iyi olduğu alan. Çıkış noktası çok iyi.
Öte yandan şu an sadece İstanbul’a hizmet verebilmesi, tasarımın aşırı teferruatsızlığı(biraz can lazım), insanların asıl önem verdiği görsel kısmın foursquare gibi başka bir siteye bağlı kalmış olması, içerik akışlarının kullanıcılara bağlı olmaması, dolayısıyla web 3.0la beraber hayatımıza giren interaktif sitelerin yanında daha çok web 1.0 sitesi gibi kalması vs. bir takım geliştirilmesi gereken yönü var.
Teknoloji ile beraber web sistemleri de giderek gelişerek hayatımızın içerisinde yerini almaya devam ediyorlar. BizimSokak.com da bunlardan bir tanesi. Sistemin oturması ve yayılması için de elbette ciddi sabır ve süre istiyor. Domain 1 senesini yeni tamamlamış. Bu da daha yolun başında olduklarını gösterir. Bu kadar güzel bir fikri eminim güzel bir yere taşıyacaklardır. BizimSokak.com’a girin, üye olun, gördüğünüz eksiklikleri ya da olumlu yönleri footer’da yer alan görüş bildir bölümünden kendilerine bildirin. Dolayısıyla gelişmelerine yardımcı olun…
2 sene sonra bu yazıya baktığımızda “Helal olsun!.. Adamlar nerden nereye gelmişler…” diyebilmek ümidiyle.