Anasayfa » Barış Manço’nun Doodle’ı Var

Barış Manço’nun Doodle’ı Var

Çok duygusal bir milletiz. Bunu bugün bir kez daha görme fırsatı verdiği için Google‘a teşekkür etmek gerekir mi yoksa gerekmez mi açıkçası tereddütteyim. Peki neden;
Barış Manço 70. Yaş Doodle

Barış Manço 70. Yaş Doodle

Uzun saçlı dev adam, bizden önceki nesiller ve bizden sonraki bir kaç nesile daha sirayet etmiş, bol marifetli, sesi güzel ve hani “300 yılda bir gelir” dedikleri cinsten bir abimizdi. Şarkıları hâla dillerde, hâla kendisini özletmekte.

Hatta abartmak gerekli. Tabii canım… Biraz değil epey abartmak gerekli. Zira kendisinin yaşamında nitekim değerini bildik ya da bilmedik orası ayrı konu, vefatıyla da çok büyük ses getirmiş ender isimlerdendir. Evet öyledir.

Bizzat kendimden bilirim, vefat ettiğini duyduğumda 2 gün hayattan bezmiş bir şekilde aşırı bir hüzünle hiç bir şey yapmamış, gerekli olmadıkça kimseyle konuşmamış, yer yer gözden bir kaç damla yaşı serbest bırakmıştım.
Barış Manço ve eşi Lale Manço

Barış Manço ve eşi Lale Manço (Çağlar)

Ses getirme kısmı ise şu an bile çok net hatırladığım “Reenkarne olan Barış Manço”lar, “Barış Manço rüyama girdi ve bana -Şarkılarımı dinlemeyin, bu bana kabir azabı olarak dönüyor. Lale’ye söyle, bir tek o engeller- dedi” ve türevi olaylar silsilesini beraberinde getirdi. Bir çok ünlüyü ve bir çok din adamını birbirine düşürmüş, bir çok programa da konusuzluk çektiklerinde pat diye malzeme oluvermişti ve primler yapılıverilmişti.

Şu an yayınlansa o programlar, ufak çaplı bir kaç reklamlarla insanların akıllarına soru işaretleri yerleştirildikten sonra yine izlenecektir eminim. İşin içerisinde “La acaba olur mu ki Fatma kız ne diyon?”, “Valla hurafe ayol bunlar, öyle reklam için çıkıyolla.” ve “Ben doğruluk payı veriyom, Allaan işi bu sonuçta yapa mı yapaa…”lar var nasıl malzeme olmasın. Hele sosyal mecralarda insanların “hadi bunu da tivitleyeyim, kendimi göstereyim” duruşlarından sonra herkes bir alim, herkes uzman. Neden ilgi çekmesin?
Barış Manço Müsadenizle Çocuklar Klibinden

Barış Manço Müsadenizle Çocuklar Klibinden

Velhasıl büyük insandı gerçekten. Her şarkısını ezbere bildiğim ustaların kesinlikle en başında gelir, her şarkısının her melodisi ayrı bir anlam içerir benim için. Siyasete de insanlara da her zaman tarafsız taraflı duruşunu sergilemiş ve bunu çok iyi yapmış biri olması, şüphesiz halk sanatçısı olması yönünde en büyük nedenlerin başında geliyor.

Gelelim Google‘a.

Barış Manço‘nun doğum gününde yapmış olduğu bir doodle ile aslında; dolaylı yoldan Barış Manço‘dan, direkt olarak kendinden bahsettiriyor. Günümüz global reklamların (emperyal demeyeceğim) kullanmış olduğu yöntem yani. Yaklaşık 2 saat kadar önce Google Türkiye ana sayfasında denk gelmemle “Google’dan Barış Manço’ya vefa”, “Google Barış Manço’yu unutmadı” haberleri patır patır düşmeye başladı. Ne yani? Google ile münasebeti neymiş ki rahmetlinin?

Dikkat edin, dolaylı olan Barış Manço.

Peki bu adamlar ilk defa mı Türkiye’ye özgü bir doodle yaptılarda bundan bahsediyorum? Hayır, tabi ki değil.
İlk Türkiye Doodle’ı

29 Ekim 2007 Türkiye için ilk doodle https://www.google.com/doodles/turkish-republic-day-2007

Google hemen hemen her ülkede milli bayramları, özel günleri özel doodle ile yerel sayfasından kutluyor. Bunda aman aman bir yenilik yok. Ancak ben yakın geçmişte bir Türk için (milli bayramlar vs. hariç) özel olarak doodle yapıldığını hatırlayamadım. Araştırdım, doğru hatırlamışım. “Google bize doodle yap” kampanyasından sonra 29 Ekim 2007‘de ilk Türkiye’ye özel doodle Cumhuriyet bayramı için yapılmış. 2008′den itibaren de milli bayramlar düzenli bir şekilde doodle ile kutlanmaya başlanmış.
Tanınmış Türkler için Google tarafından yapılmış doodle’lar

Tanınmış Türkler için Google tarafından yapılmış doodle’lar

2008′den sonra sadece 4 tanınmış Türk’ün doğum tarihlerinde doodle üretmiş. Karışık sırayla bu tanınmış kişiler Mevlana Celaleddin-i Rumi, Mimar Sinan, Sabiha Gökçen ve Mehmet Akif Ersoy. Aynı kategoride son doodle 20 Aralık 2010′da şairimiz, İstiklâl Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy için yayınlanmış.

Aradan 2 seneyi aşkın süre geçmiş ve Google hiç bir Türk’e vefa(!) göstermemiş, “Neden şimdi Barış Manço?” diye sormadan edemiyorum.

Aklıma ilk gelen son dönemde “Yandeks bıravzır” reklamlarıyla bizi çileden çıkartan Yandex. Daha öncesinde de “Yaan deksle yandeksle” diye yine itici bir reklam filmiyle karşımıza çıkan Rus Yandex‘in itici ya da değil orası tartışılır, pazardan az da olsa bir pay aldığı gerçeği var.

Google “Sen televizyon, billboard ve gazete reklamları verdin… Ben de veririm ulan.” tavrından ziyade Yandex‘i kâle almayan tavrı olumlu sonuç verse de dizginleri elinden bırakmamak için Barış Manço‘nun doğum gününü fırsat bilmiş olmaları ihtimali bir köşede duruyor.
Yandex Türk Harf Devrimi için logo

Yandex Türk Harf Devrimi Logosu

Doodle uygulaması, Google‘ın şans eseri keşfettiği ve değerini derhal anlayarak üzerine gittiği eski bir uygulama. Bu durum şirkete tahmin ettiğimizden daha fazlasını katıyor. Yandex aynısını yapmaya çalıştı, iğreti durdu. Yer yer logo değişimine gitmeye devam ediyorlar ancak iğreti duruşta bir değişiklik yok. Ancak hatırladığım ve hoşuma giden geçtiğimiz dönemde Latin alfabesine geçişin yıl dönümünde ismindeki “x” yerine “ks” koymasıydı. Eh…

Ayrıca Yandex‘in Türkiye’de yer etmeye çabalaması konusunda Google‘a reklam vermesine hiç değinmedim fark ettiyseniz…

Kısacası Google, Barış Abi’yi kullandığı için çok fazla sevinmemek gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta zaten kendilerini özel hayata müdahale etmeleri konusunda yeterince konuşmaktayız. Bize şirin görünmek istedikleri için neden sevinelim?

Allah gani gani rahmet eylesin. İyi ki doğmuş, hayatımıza iyi ki dokunmuş…